Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Полша ще помогне за формирането на коалиция от западни сили за доставка на военни самолети на Киев, докато неговите бойци защитават своя източен бастион Бахмут пред лицето на безмилостните руски атаки, пише Reuters.

По време на посещение във Варшава в сряда Зеленски заяви, че Полша е изиграла важна роля в това да накара западните съюзници да изпратят бойни танкове в Украйна и той вярва, че тя може да играе същата роля в "самолетна коалиция“.

Полското правителство ще изпрати още 10 изтребителя МиГ в допълнение към четирите, предоставени по-рано, но няма съгласие от Съединените щати или други големи военни поддръжници на Украйна за изпращане на изтребителите F-16, които Киев поиска.

На фронтовата линия Зеленски отбеляза, че украинските войски са изправени пред трудна ситуация в битката за Бахмут и военните ще вземат "съответни“ решения, за да го защитят, ако има риск да бъдат обкръжени от руските сили.

"Ние сме в Бахмут и врагът не го контролира“, увери държавният глава.

"За мен най-важното е да не загубим нашите войници и разбира се, ако има момент на още по-горещи събития и опасност да загубим личния си състав поради обкръжаване - разбира се, че съответните правилни решения ще бъдат взети от генералите там“, заяви Зеленски, очевидно имайки предвид оттеглянето.

Украинските военни съобщиха в актуална информация рано в четвъртък, че руските сили щурмуват Бахмут с намерението да поемат пълен контрол над него, добавяйки, че Бахмут, заедно с градовете Авдеевка и Мариинка на югозапад, са "епицентърът на военните действия".

Украинските военни командири подчертаха важността на задържането на Бахмут и други градове и нанасянето на загуби на руските войски преди очакваното контранастъпление срещу тях през следващите седмици или месеци.

Украинският военен експерт Владислав Селезньов е убеден, че украинските сили ще могат да защитават позициите в гъстата застройка западно от Бахмут, докато маршрутът им на запад, "пътят на живота“ за доставяне на провизии и ранени, остава отворен.

"Ситуацията е изключително трудна, но поддържането на отбраната на Бахмут обслужва един много важен въпрос. Тя е отговорна за изтощаването на човешките и техническите възможности на онези части от (руската) армия, които атакуват града“, заяви Селезньов пред новинарския сайт на "Обозревател“.