Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква западните партньори да помогнат за покриването на бюджетния дефицит на страната в размер на 38 милиарда долара през следващата година, предава ТАСС.

На конференция в Берлин, в която се включи чрез видеовръзка, украинският президент призова западните страни да предприемат действия. "Сега, още на тази конференция, трябва да се вземе решение за подпомагане на покриването на дефицита на нашия държавен бюджет през следващата година. За Украйна това е непосилна сума - 38 милиарда долара".

По думите му това са значителни средства, но западните страни имат потенциала да "изпълнят подобна задача“. "Този потенциал съществува и благодарение на Международния валутен фонд и други финансови институции. Нашият диалог продължава. И вярвам, че той ще се развие от абстрактни цифри към конкретика. Конкретна сума пари, с конкретни източници“, завърши Зеленски.

В края на май министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко съобщи, че само една трета от приходната част на украинския бюджет се формира от вътрешни източници, останалите две трети - от чуждестранни безвъзмездни средства и заеми. По думите на премиера Денис Шмигал бюджетният дефицит е 5 милиарда долара на месец. Въпреки това през юли Олег Устенко, икономически съветник на президента на Украйна, посочи, че Киев се нуждае от 9 милиарда долара на месец, за да финансира бюджетния дефицит. Според неговите оценки дефицитът на държавния бюджет на Украйна до края на 2022 г. може да достигне 50 милиарда долара.