В рамките на среща в Киев с британския външен министър Джеймс Клевърли държавният глава на Украйна Володимир Зеленскипоиска поиска от Лондон финансова помощ за възстановяване на енергийна инфраструктура на страната и доставка на оръжия, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Президентството.

Зеленски похвали подкрепата на Обединеното кралство за Украйна, като отделно благодари на британското правителство за военната помощ, която тази година достигна 2,3 милиарда лири. "Като част от срещата на министъра бе предоставена и информация за текущите приоритетни отбранителни нужди на Украйна“, отбелязват от кабинета на Зеленски.

"Президентът на Украйна информира британския министър на външните работи за последиците от руските... удари по критична инфраструктура... и подчерта важността на оказването на помощ от британската страна за възстановяването на ключови енергийни съоръжения, които са унищожени“,се допълва в съобщението.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал също проведе среща с британския външен министър Джеймс Клевърли. "Ръководителят на украинското правителство благодари за отпускането от британската страна на първите 5 милиона лири към Фонда за енергийна подкрепа на Украйна..., които ще бъдат използвани за осигуряване на функционирането на енергийния сектор на Украйна", се казва в съобщението на уебсайта на украинския кабинет на министрите.

На 19 ноември британският премиер Риши Сунак посети Киев и обяви, че Лондон ще прехвърли на Украйна 125 зенитни оръдия, както и специално оборудване за укрепване на противовъздушната отбрана и борба с безпилотни самолети. На свой ред британското министерство на отбраната съобщи, че до средата на декември ще достави 25 000 комплекта зимни униформи, спални комплекти за изключително студено време и отопляеми палатки за въоръжените сили на Украйна като част от следващия пакет помощ.