Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от далекобойни оръжия, самолети и артилерия, поради което не може да има табута за такава помощ. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция с чешкия и словашкия си колеги Петр Павел и Зузана Чапутова, предава РБК-Украйна.

"Информирах колегите си за ситуацията на бойното поле и очертах перспективите, които имаме сега. Смятам, че един от основните изводи от днешния ни разговор трябва да бъде изводът, че не може да има табута в такава помощ за Украйна“, заяви той.

Зеленски отбеляза, че всяко изкуствено ограничение за Украйна е просто още една "терористична възможност“ за Руската федерация. Според него би било абсолютно справедливо украинските войници да бъдат осигурени с всичко необходимо.

"В частност става въпрос за далекобойни оръжия и авиация, достатъчно количество артилерия и бронирана техника. Ние се готвим за контранастъпление и всички знаят това, така че няма да огласявам подробности от нашите договорености“, добави президентът.

Припомняме, че днес, 28 април, украинският президент Володимир Зеленски проведе среща с новия президент на Чешката република Петр Павел и с президента на Словакия Зузана Чапутова.