Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна не е възнамерявала и няма да напада Беларус. Така той коментира думите на държавния глава на Беларус Александър Лукашенко, че "в Украйна продължават да обучават бойци и екстремисти“ и че Киев е предлагал на Минск пакт за ненападение, пише "Украинская правда".

"Ние не сме имали намерения и няма да нападаме Беларус. Това е основният сигнал от целия украински народ към беларуския народ. За нас е много важно Беларус да не загуби своята независимост и да не влезе, въпреки влиянието на когото и да било, в тази абсолютно срамна война“, заяви Зеленски в хода на съвместна пресконференция с финландския си колега Саули Ниинистьо в Киев.

Той също така подчерта, че според него мнозинството от беларусите, включително военнослужещите на Република Беларус, не искат да нападат и да тръгнат с оръжие срещу украинското общество, което не може да се каже за руските военни.

По-рано Лукашенко заяви, че Украйна предлага на Беларус да сключи "пакт за ненападение“, докато едновременно с това "продължава да обучава бойци и екстремисти“.