Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че жителите на всички окупирани от Русия територии, по-специално на Крим, трябва да знаят, че Украйна определено ще се върне там, а с това ще се върне пълноценният живот, предава Укринформ.

Държавният глава подчерта това в разговор с журналисти в освободения от руснаците град Изюм по време на работна визита в Харковска област, съобщава сайтът на президента.

"Трябва да подадем сигнали към нашия народ, който, за съжаление, все още е под окупация. И моят сигнал към хората в Крим: ние знаем, че това са наши хора и е ужасна трагедия, че са в окупация повече от осем години. Ще се върнем там. Не знам точно кога. Но ние имаме планове и ще се върнем там, защото това е нашата земя и нашите хора“, заяви украинският лидер.

Според Зеленски през всичките тези години жителите на временно окупирания Крим са били под натиск от пропагандата на Руската федерация, но когато Украйна се върне на полуострова, кримчаните ще видят лъжите на руската телевизия и пропаганда.

"Защото знаем, че истината е на наша страна“, подчерта държавният глава.

Зеленски отбеляза с каква топлота се приемат украинските военни в освободените територии. "Това е много чувствен момент. Това означава, че животът се връща заедно с въоръжените сили на Украйна“, добави той.

Говорейки за впечатленията си от видяното в Изюм, Зеленски отбеляза, че познава много добре този регион още преди да стане президент на Украйна и видяното е шокиращо.

Той благодари на международните партньори за изпращането на следователи и прокурори в Украйна, които да помогнат за събирането на материали за руски престъпления в деокупираните територии.

"Всички разбираме, че този процес не е бърз. Нашата прокуратура работи, изпълнява важни задачи. Те дават възможност както на журналисти, така и на следователи да идват на тези места и да откриват важни подробности“, поясни президентът.

Зеленски подчерта, че най-важното за Украйна е да остане максимално отворена по тези въпроси.

"И тогава, сигурен съм, ще има присъди за всичко това, ще има трибунал. Не се съмнявам нито за секунда“, завърши той.

На 14 септември Зеленски посети Изюм в Харковска област, където участва в церемонията по издигане на държавния флаг на Украйна.