Президентът на Украйна Володимир Зеленски оспори членството на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на реч пред Парламентарната асамблея на международната организация, която заседава във Варшава, съобщава AFP.

"Виждаме, че различни международни платформи се опитват да намерят необходимите решения, за да помогнат за спирането на руския тероризъм, да изолират тази терористична държава колкото е възможно повече и да намерят начин за преодоляване на бруталните световни кризи, създадени от нея“, заяви Зеленски пред делегатите на ОССЕ.

"Защо ОССЕ все още не е сред тези платформи? Защо преди всичко една терористична държава, дори и след девет месеца непрекъснати престъпления, все още е член на вашето Парламентарно събрание?“, попита той, обръщайки се към участниците в срещата.

"Войната на Русия срещу Украйна е тест за всяка международна организация“, настоя Володимир Зеленски.

Полша, която тази година е ротационен председател на ОССЕ, наскоро обяви отказа си да допусне руска делегация да участва в Парламентарната асамблея във Варшава, както и в министерската среща на ОССЕ, насрочена за началото на декември в Лодз. Тя трябваше да бъде председателствана от първия дипломат на Москва Сергей Лавров.

Това решение бе оценено от Русия като "провокативно и безпрецедентно" решение.

Руската делегация на министерската среща ще бъде водена от посланика на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич, съобщиха от Москва.

Годишната министерска среща на ОССЕ, в която обикновено участва руският външен министър, е централният орган на тази международна организация, отговорен за нейните решения.

Европейският парламент гласува в сряда текст, който квалифицира Русия като "държава спонсор на тероризма" във войната в Украйна, като призовава 27-те държави-членки на Европейския съюз да направят същото.