В рамките на видеообръщение в края на 294-ия ден от войната, държавният глава на Украйна Володимир Зеленски обяви важен напредък по въпроса за укрепването на противовъздушната отбрана на страната, предава Укринформ.

Зеленски отбеляза, че по-рано през деня провел заседание на щаба на Върховния главнокомандващ, на което е обсъден по-специално въпросът за защитата на украинското небе.

"Ние непрекъснато укрепваме нашата противовъздушна отбрана. И правим всичко, за да получим по-модерни и по-мощни системи за Украйна. Постигнахме важен напредък по въпроса за противовъздушната отбрана тази седмица“, увери Зеленски.

Освен това той допълни, че ситуацията в Донбас и други активни зони на бойни действия е била обсъдена подробно на заседанието на ставката. "Няма спокойствие на фронтовата линия. Няма нищо лесно и просто. Всеки ден и всеки метър е изключително тежък. И особено там, където цялата тактика на нашествениците се свежда до унищожаване на всичко пред тях с артилерия, така че там да останат само руини и кратери в земята", подчерта президентът на Украйна.

В същото време Зеленски обяви подготовката на споразумения, които ще укрепят отбранителните способности и ще дадат повече оперативни способности на Украйна.