Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски е провел телефонни разговори с лидерите на Обединеното кралство и Нидерландия, в рамките на които е обсъдил подкрепата, която страните ще окажат на Киев, съобщава германският вестник Die Zeit.

Зеленски е разговарял с британския премиер Риши Сунак за "интензифициране на нашите усилия за приближаване към победата тази година“, написа президентът на Украйна в профила си в социалната мрежа "Туитур“. "Вече имаме конкретни решения по този въпрос“, увери той.

Украинският президент е обсъдил с нидерландския министър-председател Марк Рюте  "рисковете от ескалация на фронта“. На следващата среща в т. нар. Рамщайн формат, на която политици и военни от десетки държави ще координират помощта си за Украйна, се очаква военната подкрепа з Киев да бъде увеличена.

Нито едно от двете съобщения на украинския президент не съдържаше конкретни ангажименти. Последният кръг на преговорите на страните от формата се проведе през ноември 2022 г., припомнят от редакцията.