Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна е възложил на правителството да внесе във Върховната рада законопроект за невъзможността на дейността в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Русия, заяви президентът на страната Володимир Зеленски във видеообръщение в четвъртък късно вечерта, предава "Укринформ“.

Сега, според думите на Зеленски, Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта трябва да осигури провеждането на религиозна експертиза на Устава за управление на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените мерки по закон.

Предвижда се да се направи проверка на наличието на правни основания и спазване на условията за използване от религиозни организации на имущество, разположено на територията на Националния Киево-Печорски историко-културен резерват.

Според съобщението на Зеленски, "всички органи, чиято компетентност включва въпроси в областта на осигуряването на националната сигурност ще засилят мерките за идентифициране и противодействие на подривната дейност на руските специални служби в религиозната среда на Украйна. И ще наложат персонални санкции - имената ще бъдат оповестени скоро“.

В плана на украинското правителство е заложена необходимостта от повишаване статута и укрепване на възможностите на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта. Тази структура ще бъде реформирана, което ще й позволи "наистина да защитава правата и законните интереси на украинците и държавата“.

А ето и пълният текст на изявлението на Зеленски, в което той обосновава решението за, по същество, изкореняване на Украинската православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП) и предаването на имуществото и храмовете й на признатата от Константинопол Православна църква на Украйна (ПЦУ):

"Всяка година на 1 декември си припомняме събитието, определило историята. Събитие, което казва много за всички нас, за украинците. За това кои сме ние. И това, което никога няма да бъдем.

На 1 декември преди 31 години се провежда референдум, който обединява територията на цялата ни страна. Никой от нашите не остана извън общоукраинското решение. Киев и Севастопол, Одеса и Крим, Лвов и Черкаси, Чернигов и Харков, Донецк и Херсон, Запорожие и Луганск, Хмелницки и Кировоградски региони, Волинска и Днепропетровска области, Суми и Закарпатието, Франковск и Търнопол, Житомир и Чернивци, Винница, Киевска област, Николаев, Полтава, Ровно... Всички подкрепиха.

Хората потвърдиха Акта за обявяване на независимостта на Украйна - свободно и законно. Това беше истински референдум, а не някаква имитация. Това беше честен референдум и следователно признат от света.

И беше важно не само политиците, а хората да сложат край на историята на империята, която беше изградена върху отричането на волята на народа. Която убиваше, опитвайки се да увековечи отричането на волята на народа, но която народът така или иначе събори. И то именно по своя воля.

От този ден през 1991 г. украинците претърпяха много опити да превърнат точката в три точки или точка и запетая. Видяхме много фигури, които не можеха да се успокоят, че империята бе съборена по този начин.

Ние все още защитаваме Украйна от такива "другари", които искаха тази година да празнуват стогодишнината на империята, вместо следващата годишнина от свободата. Те искаха...

Но ще бъде според украинските правила.

Желанието ни да живеем свободно, изразено на 24 август и потвърдено на 1 декември, не може да бъде пречупено. Украинците никога повече няма да бъдат камъчета на някакви империи. Това вече го извоювахме в борбата и ще осигурим пълна независимост на страната ни.

Ще осигурим по-специално духовна независимост. Никога няма да позволим на никого да гради империи в украинската душа.

Днес се проведе заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Среща, на която разгледахме множество факти за връзки между отделни религиозни среди в Украйна и държавата-агресор.

За съжаление дори руският терор и широкомащабната война не убедиха някои лидери, че си струва да се преодолее изкушението на злото. Е, ние трябва да създадем такива условия, когато никакви фигури, зависими от държавата-агресор, няма да могат да манипулират украинците и да отслабват Украйна отвътре.

...

С тези и други решения ние гарантираме духовна независимост на Украйна.

Искам да подчертая, че през 1991 г. страната ни пое по правовия и демократичен път. Ние ще продължим по този път. Само правни стъпки. Претеглени решения. И националните интереси.

Днес продължихме да работим по прилагането на украинската формула за мир, която представих на срещата на върха на Г-19, по-специално нейната точка за продоволствената сигурност. За това разговарях с президента на Сенегал и ръководителя на Африканския съюз.

За нашата инициатива "Зърно от Украйна“. Това е инициатива, която наистина връща стабилността и предвидимостта на света. А също и за това как можем да включим африканските страни във възстановяването на силата на международното право и гарантирането на пълнотата на глобалната сигурност.

И още нещо. Днес още 50 украинци са върнати у дома от руски плен. Четирима офицери, 46 сержанти и редници. Армия, Териториална отбрана, Национална гвардия, Военноморски флот и гранична охрана. Благодаря на целия ни екип, който работи за освобождението на украинците. Буданов, Ермак, Усов, Малюк, Любинец. Просто добри момчета. Благодаря на всеки един, който помага!

Общо повече от 1300 украинци вече са върнати от руски плен от 24 февруари. Ще си върнем всички останали! Цяла Украйна ще бъде свободна. Всички украинци ще бъдат у дома.

Слава на всички борещи се за родината ни!

Слава на всички, които работят за защита на Украйна!

Вечна памет на всички, дали живота си за независимостта!

Слава на Украйна!“ – заяви Володимир Зеленски.