Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че прибягва до "енергиен тероризъм“, тъй като руските войски са се представили слабо на бойното поле, предава BBC.

По думите му, в резултат от руските удари по критичната енергийна структура в Украйна, 4,5 милиона души са останали без ток.

"Тази вечер около 4,5 милиона потребители са временно изключени от мрежата“, каза украинският президент в обръщението си снощи.

Ударите по енергийната инфраструктура според него са признак на слабост, като се има предвид, че руските сили не напредват на фронта.

"Те не могат да победят Украйна на бойното поле, затова се опитват да атакуват нашия народ по този начин“, казва Зеленски.

Неговите обвинения в "енергиен тероризъм" идват, след като се появиха съобщения, че руските войски напускат окупирания град Херсон, сигнализирайки за голямо изтегляне от страна на Москва.

Руското министерство на отбраната, както съобщава BBC, потвърди, че се провеждат системни удари по украинската енергийна инфраструктура.

През последните няколко седмици Русия извърши множество мащабни атаки с ракети и дронове срещу електроцентрали в Украйна.