Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе заседание на Ставката на Върховния главнокомандващ, чиято основна тема беше ситуацията около Харков. Това се казва в Telegram канала на украинския лидер.

"Проведох Ставка. Основният въпрос е Харков, защитата на града <...> и възможността за укрепване на противовъздушната отбрана и радиоелектронната борба в района на Харков“, заяви Зеленски.

Той добави, че е инструктирал украинските дипломати да работят със западните партньори за прехвърлянето на нови системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

На 8 април Зеленски обяви трудната ситуация със защитата на Харков от въздуха и призова западните съюзници да предоставят на страната повече системи за противовъздушна отбрана. Според него "в света има системи за противовъздушна отбрана“, които могат да защитят Харков, но "необходима е само политическа воля“, за да се прехвърлят тези системи на Въоръжените сили на Украйна.

На 7 април кметът на Харков Игор Терехов заяви, че електропреносната мрежа на града е претърпяла широко разрушаване в резултат на атаките на руската армия. Според кмета властите са успели да "излекуват“ критичната инфраструктура и да осигурят снабдяването на домовете на хората със светлина, но захранването е с прекъсвания.