След срещата си с държавния глава на САЩ Джо Байдън, президентът на Украйна Володимир увери, че не е готов на компромис за постигане на "справедлив“ мир, предава ТАСС.

"За нас светът е справедлив по различни начини. За мен, като президент, справедливият свят означава липса на компромиси по отношение на нашата държава, териториалната цялост, нашия суверенитет, това е най-важното нещо“, каза Зеленски на съвместна пресконференция с американския президент след срещата им в Белия дом.

В същото време украинският президент подчерта, че е "отворен за постигане на мир“, за да се прекрати войната, водена на територията на страната.

На пресконференцията Зеленски заяви още, че Киев отново е поискал от Байдън Patriot, въпреки че едва в сряда американските власти обявиха, че ще предоставят на Украйна нов пакет военна помощ, който за първи път ще включва тези системи. Украинският президент добави, че уважава Байдън като човек и президент и му благодари за подкрепата и разбирането.

Зеленски е във Вашингтон по покана на Байдън. След пресконференцията украинският президент се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и изнесе реч пред Камарата на представителите.