Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира условията, при които е възможен мир с Русия, предаде кореспондент на УНИАН

Володимир Зеленски беше на посещение в село Ягидне в Черниговска област. Той подчерта, че Украйна иска мир.

"Но как може да се постигне мир с Русия? Само чрез победа на бойното поле в нашата страна... да спрем Руската федерация", заяви президентът.

В противен случай, според Зеленски, след Украйна Русия ще отиде в Европа.

"И вече се вижда резултатът от това, което окупаторите причиняват на градовете у нас“, добави той.

Държавният глава подчерта, че за постигането на тази цел Украйна се нуждае от всичко, което партньорите имат и могат да осигурят, тоест помощ с оръжия и боеприпаси.

Той също така благодари на всички партньори за вече оказаната подкрепа, която ще помогне за спасяването на живота на украинците.

През ноември 2022 г. на срещата на Г-20 Зеленски представи украинската формула за постигане на мир и призова чуждестранните лидери да помогнат на Украйна да я приложи. По думите, му всяка от 10-те точки на формулата е ясно разработена: радиационна и ядрена безопасност; продоволствена сигурност; енергийна сигурност; освобождаване на всички затворници и депортирани граждани; прилагане на Хартата на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред; изтеглянето на руските войски и прекратяването на военните действия; връщане на справедливостта; противодействие на екоцида; избягване на ескалация; фиксиране на края на войната.