Президентът на Украйна Володимир Зеленски връчи Ордена на княз Ярослав Мъдри от II степен на председателите на парламентите на страните съюзници на Киев. Указът, подписан на 21 октомври, е публикуван на официалната интернет страница на държавния глава на Украйна.

В списъка с наградените влизат 13 души, сред които председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, председателят на естонския парламент Юри Ратас, председателят на Сената на френския парламент Жерар Ларше, председателите на двете камари на полския парламент, председателят на Сената на парламента на Ирландия, както и ръководителите законодателните органи на Швейцария, Германия, Норвегия, Северна Македония, Латвия, Литва и Хърватия. Както се пояснява в указа, те са наградени "за значителни лични заслуги в укрепването на междудържавното сътрудничество, подкрепа за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, значителен принос за популяризирането на украинската държава в света“.

По-рано Зеленски награди с ордени, медали и други отличия 109 чуждестранни политици, актьори, музиканти, общественици, предприемачи и журналисти. Сред тях бяха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, американският министър на отбраната Лойд Остин, бизнесменът Хауърд Бъфет, главният изпълнителен директор на турския производител на дроновете Baykar Халук Байрактар ​​и американските актьори Шон Пен, Бен Стилър и Лив Шрайбър.