Катастрофата в Чернобил остави "огромен белег“ и трябва да се попречи на Русия да използва ядрената енергия, за да изнудва света, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в сряда на 37-ата годишнина от най-голямата ядрена катастрофа в историята, пише CNN.

"Трябва да направим всичко, за да попречим на терористичната държава да използва ядрени енергийни съоръжения, за да изнудва Украйна и света“, написа Зеленски в Twitter.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че "мълчанието и лъжите на съветския тоталитарен режим за трагедията доведоха до ужасни последици, които надхвърлиха границите на съвременна Украйна“.

"Днес варварските атаки на Русия в близост до ядрените съоръжения на Украйна, окупацията на Запорожката АЕЦ [Атомна електроцентрала] и превръщането й във военна база излагат света на риск от нова катастрофа, чийто мащаб може да надмине аварията в Чернобил атомна електроцентрала“, добави той.

Руските сили продължават да контролират Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Централата често е била изключвана от електрическата мрежа на Украйна поради интензивен обстрел в района.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви в сряда, че е разговарял със Зеленски, за да отбележи годишнината, добавяйки, че организацията продължава усилията си за защита на Запорожката АЕЦ.

Когато експлозия разкъса реактор № 4 на Чернобил на 26 април 1986 г., веднага повече от 30 души бяха убити близо до Припят, Украйна. Безброй други впоследствие умряха от симптоми на радиация според МААЕ и СЗО.

Бедствието изпрати облак от радиоактивни утайки над стотици хиляди квадратни километри в Украйна, Русия и Беларус. Радиоактивните ефекти от експлозията са били около 400 пъти по-мощни от бомбата, хвърлена над Хирошима по време на Втората световна война.