Украинците отново са потвърдили избора си за независимост, стичайки се във военните комисии, териториалната отбрана и доброволческото движение. В момента Киев няма да търси разбирателство с "терористите“ и ще завърши войната с победа. Това каза президентът Володимир Зеленски в поздравлението си по случай Деня на независимостта на Украйна, предава УНИАН.

"На 24 февруари се падна на нас да потвърдим думите с дела. На този ден всъщност се проведе вторият общоукраински референдум. Отново - основният въпрос. Отново - решаващият избор. Но този път беше необходимо да се каже "да“ не в бюлетината, а в душата и съвестта. Отидете не в секциите, а във военните набори, териториалната отбрана, доброволческото движение, информационните войски или просто работете стабилно и съвестно на мястото си, с пълна сила, за една обща цел“, подчерта държавният глава.

Според него всеки се е променил - някой се е родил втори път, а някой е изчезнал - изчезнал е като човек, личност, гражданин, патриот и със сигурност като украинец.

"Повече няма да си пречим. Ние направихме избор. За едни това е Мариупол. За други - Монако“, подчерта президентът на Украйна.

Той отбеляза, че украинците са се обединили и има нова нация, която се е родила на 24 февруари в 4 сутринта. Тя не се е родила, а е възкръснала, подчерта президентът.

"Нацията, която не плака, не крещеше, не се уплаши. Не избяга. Не се отказа. И не забрави“, заяви Зеленски.

Той отбеляза, че врагът е смятал, че ще бъде приветстван с цветя и шампанско, а в замяна е получил коктейли Молотов, чакал е да чуе аплодисменти, но чува "взривове“. Според него руснаците са искали да направят парад в центъра на Киев, но днес на Крещатик може да се види този "парад“ – разбитата техника на врага. По думите на президента на Украйна, страната ще се бори до край с нашественика.

"Няма да търсим взаимно разбирателство с терористите. Въпреки че разбираме руския език, който вие дойдохте да защитите. А те убиха хиляди хора, които дойдоха да освободят“, подчерта той. В същото време Зеленски отбеляза, че Джонсън, който говори английски, сега е по-разбираем и близък до украинците, отколкото убийците, изнасилвачите и мародерите, които са направили всичко "на руски“.

"Ние не сядаме на масата за преговори от страх, с опрян пистолет. За нас най-страшното желязо не са ракетите, самолетите, танковете, а оковите. Не окопите, а оковите“, подчерта държавният глава.

В същото време той добави, че "украинците ще вдигнат ръце само веднъж - когато празнуват своята победа в цяла Украйна, защото ние не търгуваме с нашите земи и нашите хора - всичките 25 региона, без никакви отстъпки или компромиси“.

"Донбас е Украйна. И ние ще го върнем, независимо какъв е този път. Крим е Украйна. И ние ще го върнем. Какъвто и да е този път“, подчерта Зеленски.

Превод и редакция: Иван Христов