Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък призова Европа да увеличи и ускори доставките на модерни оръжия и да наложи по-строги санкции на Русия, заявявайки, че в противен случай войната може да се проточи с години, предава Reuters.

В дълго и остро формулирано видео обръщение към лидерите на ЕС, изнесено от влак, Зеленски заяви, че блокът от 27 държави трябва да предприеме действия, за да сдържи Русия повече от година от нахлуването й в Украйна.

Въпреки че украински официални лица многократно са призовавали партньорите да увеличат доставките на оръжия, коментарите на Зеленски представляват необичайно открита проява на разочарование.

"Ако Европа продължи да чака, злото може да има време да се прегрупира и да се подготви за години на война. Във вашата власт е да предотвратите това", заяви той в обръщение към лидерите на ЕС, които разговаряха с ръководителя на ООН Антониу Гутериш.

Той каза, че ЕС е този, който е отложил решенията за предоставяне на оръжия с голям обсег и модерни бойни самолети и напредък в преговорите за предоставяне на членство на Украйна в ЕС.

"Уважаеми колеги, не смятате ли, че имаме по-малко успехи, отколкото забавяния в съвместните ни действия? За съжаление това е така. И Кремъл вижда това“, посочи държавният глава.

"Не можем да продължаваме да отлагаме трансфера на оръжия на нашите войници... нуждаем се от модерни самолети. Говорихме за това. Има ли наистина някаква рационална мотивация в забавянето на модерните самолети?“

Зеленски благодари на Полша и Словакия - сега членове на НАТО и бивша част от Варшавския договор - за съгласието да доставят построени от СССР самолети МиГ, които украинските пилоти могат да управляват без допълнително обучение.

Западните съюзници изразиха сериозни резерви относно изпращането на модерни западни изтребители в Украйна.

Зеленски също се оплака, че ЕС изглежда не бърза да наложи повече санкции срещу Русия.