В рамките на разговор с представители на британската отбранителна компания BAE Systems държавният глава на Украйна Володимир Зеленски предложи на концерна, който произвежда танкове Challenger и оръдия M777, да открие завод на територията на Украйна. Това става ясно от съобщение на официалната страница на Зеленски във Facebook, предава РБК-Украйна.

Зеленски разговаря с главния изпълнителен директор Чарлз Уудбърн, управляващия директор Габи Костиган и директора за сътрудничество с Украйна Кристиан Сиар, пояснява агенцията.

"Обсъдихме локализирането на производството в Украйна. Договорихме се да започнем работа по откриването на офис на BAE Systems в Украйна, а по-късно и ремонтни и производствени мощности за продуктите на компанията“, написа украинският президент.

По думите му Украйна е готова да се превърне в основен регионален център за ремонт и производство на различни видове продукти на BAE Systems и се интересува от по-глобални отношения от тези, които съществуват сега с компанията.

BAE Systems се занимава с производството на изтребители Eurofighter Typhoon, SEPECAT Jaguar, McDonnell Douglas AV-8B Harrier II и Panavia Tornado.

Освен това произвежда танкове Challenger 2, бойни машини на пехотата CV90 и Bradley, самоходни оръдия Archer (ще пристигнат в Украйна през лятото на 2023 г. – бел. ред.) и M777.