Украинският президент Володимир Зеленски предложи организирането на глобална среща на върха тази зима, за да се обсъди прекратяването на конфликта в Украйна. Това съобщи в неделя британският телевизионен канал ITV, цитирайки видеообръщението на Зеленски в навечерието на финала на Световното първенство по футбол.

"Това световно първенство отново доказа, че различните страни и нации могат да изведат най-силните в честна битка, а не като си играят с огъня", каза той. "Във войната няма шампиони, не може да има равенство." Зеленски предложи провеждането на среща на върха през зимата, за да "обедини всички страни по света около проблема за [постигането] на глобален мир“.

По-рано американската телевизионна компания CNN съобщи, че Международната футболна федерация (ФИФА) е отхвърлила искането на Зеленски да направи видеообръщение преди началния сигнал на финалния мач от Световното първенство в Катар. Решителният мач от първенството на Националния стадион в Лусаил ще започне в неделя от 17:00 часа българско време с участието на националните отбори на Аржентина и Франция.