Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски изрази съмнения, че падналата в източната част на Полша ракета е украинска, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

"Може ли да получим факти или някакви доказателства от партньорите?“, попита 44-годишният в телевизионно интервю, цитирано от вестника. Отбелязва се, че Зеленски е поискал създаването на съвместна анкетна комисия и достъп до съществуващите данни за инцидента.

"Мисля, че беше руска ракета - въз основа на доверието, което имам на военните доклади“, подчерта президентът на Украйна.

Според украински данни от общо 25 удара на руски ракети в Западна Украйна, един е съвпаднал с този в Полша, обясни Зеленски и продължи: "Може ли кратер с диаметър 20 метра и дълбочина 5 метра да бъде образуван от отломки?"

Ако въпреки съмненията се окаже, че украинска ракета е отговорна за смъртта на двама поляци, Зеленски поднася извинения. Украйна е "истинската въздушна отбрана на цяла Източна Европа", каза той, като изрази съжаление, че "това не се оценява достатъчно от партньорите“.