Украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак обсъдиха подкрепата за отбраната, възстановяването на Украйна, формулата за мир, както и недопускането на руски и беларуски спортисти да участват в олимпийските игри.

Лидерите се срещнаха в Лондон в сряда, 8 февруари, съобщава Укринформ, позовавайки се на пресслужбата на държавния глава.

"По време на срещата Володимир Зеленски и Риши Сунак обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната и целия кръг от въпроси от двустранния дневен ред: прилагането на Формулата на мира, евроатлантическата интеграция на Украйна, бъдещата подкрепа от Обединеното кралство, възможността за включване на Великобритания като страна в следвоенното възстановяване на страната ни, както и редица други перспективни проекти“, се казва в изявлението.

Отделно беше обсъден въпросът за недопускането на руски и беларуски спортисти до Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Зеленски информира Сунак за ситуацията на фронтовата линия и основните нужди на Въоръжените сили на Украйна по отношение на въоръжение и военна техника. Той подчерта важността Украйна да получи необходимите оръжия от съюзниците, за да спре руската офанзива и да освободи всички окупирани украински територии.

Зеленски също благодари на британския народ и лично на Сунак за оказаната всестранна подкрепа на Украйна в противодействието на Русия.

Зеленски заяви, че Обединеното кралство е наш надежден партньор и приятел, което се е превърнало в един от световните лидери в помощта на украинската държава.

"Благодаря ви за вашите усилия за укрепване на отбранителните способности на Украйна, за оказаната хуманитарна и финансова помощ след началото на пълномащабната агресия, за подкрепата на украинците, които бяха принудени да напуснат домовете си поради руската война“, заяви той.

Зеленски е на посещение в Обединеното кралство в сряда.

Това е първото посещение на Зеленски в Обединеното кралство и второто му посещение в чужбина, откакто Русия започна пълномащабни военни действия в Украйна през февруари миналата година. През декември 2022 г. украинският лидер посети САЩ.