Лидерите на Украйна и Нидерандия притискат правителството в Мадрид да се присъедини към коалицията за доставка на Киев системи за противоракетна отбрана Patriot, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.

Украинският президент Володимир Зеленски е представил искането си на Педро Санчес по време на разговор, което двамата са провели в началото на месеца в кулоарите на срещата на  върха на Европейската политическа общност (EPC) в околностите на Кишинев.

Въпросът е станал предмет на дискусии и с нидерландския премиер Марк Рюте и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с оглед факта, че Испания е разположила батарея от ракети Patriot на нейна територия в рамките на сътрудничеството в НАТО.

Освен това, според изданието, Киев се е опитал да повдигне въпроса за доставките на Patriot пред Швеция, Полша или Румъния, както и със страни, които не са членки на ЕС, например с ОАЕ. Според вестника една от двете батареи, с които Испания разполага, е разположена в турската база Инджирлик от 2015 г., а втората се намира в автономната област Валенсия в източната Испания и е важна за националната отбрана.

El País твърди, че Мадрид би бил готов да прехвърли разположената в Турция батарея на военните на Киев, но Ердоган е дал да се разбере, че е заинтересован комплексът да остане в страната и след 31 декември 2023 г., когато изтичат текущите ангажименти. Според вестника присъствието на Patriot в Турция отдавна вече не е военна необходимост, тъй като рискът от ракетен удар от Сирия е изчезнал, но има високо политическо съдържание, защото прави видима солидарността на НАТО с Турция.

Отбелязва се, че срокът на експлоатация на наличните в Испания батерии е към края си. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация, ако не бъдат модернизирани.