Участниците в заседанието на Ставката на Върховния главнокомандващ в понеделник са разгледали плана за действие на силите за отбрана (ВСУ) за по-нататъшна деокупация на украинските територии от руските войски. Това съобщиха от пресслужбата на президента Владимир Зеленски, цитирани от Укринформ.

"Участниците в срещата изслушаха докладите на командирите на войските от оперативните райони относно обстановката на фронтовата линия и разгледаха подробно плана за действие на силите за отбрана за по-нататъшна деокупация на украинските територии“, се казва в съобщението.

Освен това се отбелязва, че са разгледани въпроси за обезпечаване на сигурността на държавната граница на Украйна.

В същото време се подчертава, че под специалния контрол на Щаба на Върховния главнокомандващ остава въпросът за логистичното осигуряване на украинската армия, по-специално доставката на необходимото оръжие и боеприпаси.

"Отделно участниците акцентираха върху подготовката на силите за отбрана за зимния период. В този контекст бяха разгледани въпросите за осигуряване на военнослужещите със зимни униформи, обувки и отоплителна техника“, се допълва в съобщението.

В срещата са участвали главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Шаптала, началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов, командващият Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна Виктор Хоренко, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, командирът на Националната гвардия Юрий Лебед, председателят на Държавната гранична служба Сергей Дейнеко, и.д. председател на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк, министърът на инфраструктурата Александър Кубраков, ръководителят на кабинета на държавния глава Андрей Ермак и неговият заместник Роман Машовец.

Чрез видеовръзка в заседанието на Щаба се включиха: командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, командващият Оперативно командване "Запад“ Сергей Литвинов, Командващият Оперативно командване "Юг“ Андрей Ковалчук.