Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще пристигне в Буенос Айрес рано сутринта в неделя (10 декември), за да присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания аржентински президент Хавиер Милей. Визитата на Зеленски е била потвърдена за аржентинската телевизия TN от официални източници в Аржентина и Украйна. 

Въпреки че украинският президент е в списъка с гости, не се очакваше той да посети страната, пише местната медия.

Посещението на президента е силен политически жест към региона: това е първият път, когато Зеленски ще пътува до Латинска Америка, откакто инвазията на Русия в Украйна започна през февруари миналата година.

Поканата към Володимир Зеленски също е ясен жест от Милей към Украйна, тъй като означава завой в междинната позиция, възприета от администрацията на Алберто Фернандес. Милей покани Зеленски по време на разговор след спечелването на изборите и дори предложи Аржентина като място за евентуална регионална среща на върха.

През последните часове е станало ясно, че Израел ще изпрати външния си министър Ели Коен в Аржентина, за да присъства на встъпването в длъжност на Милей.

Новият президент на Аржентина вече обяви, че една от първите страни, които ще посети, ще бъде Израел и по време на кампанията той обеща да премести аржентинското посолство от Тел Авив в Йерусалим, което накара премиера Бенямин Нетаняху да го нарече "истински приятел на евреите".

Сред президентите, потвърдили присъствието си на церемонията по встъпването в длъжност на Хавиер Милей са този на Чили Габриел Борич, този на Уругвай Луис Лакале Поу, кралят на Испания Фелипе VI, държавният глава на Парагвай Сантяго Пеня и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.