Украинският президент Володимир Зеленски поиска от републиканските парламентаристи да обмислят списък с оръжия, които да доставят на Киев, който ще включва изтребители F-16 и ракети с голям обсег, съобщава CNN, позовавайки се на източници.

По-рано през февруари Зеленски се срещна с делегация от американски републиканци, включително Майкъл Маккол.

"Имахме много продуктивна среща с президента Зеленски. Говорихме главно за това какво му трябва, за да спечели тази война. И той ще предостави на делегацията списък с оръжия, които са необходими на Украйна за победа", цитира думите на Маккол телевизионният канал.

Политикът добави, че в САЩ и демократите, и републиканците подкрепят Украйна, така че той изрази надежда, че Вашингтон ще успее да осигури на Украйна "всичко, от което се нуждае, за да спечели“. В същото време каналът отбелязва, че позицията на Маккол може да се окаже "несъстоятелна" - на фона на активизирането на кампанията за президентските избори няколко републиканци се противопоставят на допълнителни бюджетни разходи за подкрепа на Украйна. В същото време в редиците на Републиканската партия има хора, които се застъпват за засилен натиск върху президента Джо Байдън за доставката на бойни самолети, съобщава каналът.