Президентите на Украйна Володимир Зеленски и Румъния Клаус Йоханис се договориха за по-нататъшни стъпки в развитието на сътрудничеството между страните, по-специално в отбранителната индустрия, както и формула за мир. Това съобщи украинският държавен глава в Телеграм, предава Укринформ.

"Постигнахме съгласие с Клаус Йоханис относно стъпките за по-нататъшно развитие на украинско-румънското сътрудничество, предимно в отбранителната индустрияБлагодарих за солидарността и подкрепата на Румъния в противодействието на руската агресия. Обсъдихме формулата за мир и въпроси от двустранния дневен ред“, съобщава Зеленски.

На 15 ноември, по време на обръщение към участниците в срещата на върха на Г-20, Зеленски предложи мирна формула и посочи 10 задължителни условия за прекратяване на войната в Украйна. По-специално става дума за радиационната, ядрената, хранителната, енергийната сигурност, освобождаването на всички затворници и депортирани, прилагането на Устава на ООН и възстановяването на териториалната цялост на Украйна и световния ред, изтеглянето на руските войски и прекратяване на военните действия, връщане на справедливостта, противодействие на екоцида, предотвратяване на ескалация, фиксиране на края на войната.