Президентът на Украйна Володимир Зеленски е в Буенос Айрес на 10 декември, за да присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания аржентински президент Хавиер Милей, съобщиха BBC и Reuters.

Икономистът Хавиер Майли поема днес (10 декември) президентския пост на Аржентина и нацията се чуди дали той ще се придържа към предизборните си обещания или ще управлява по-умерено, както обяви през последните седмици, пише BBC.

Милей (53) доби известност по телевизията, където се появи с ругатни и тиради на критика срещу онези, които нарече политическата каста, припомня британската медия.

Използва популярността си и първо става конгресмен, не след дълго се кандидатира за президент, а убедителната му победа като самопровъзгласил се за "анархо-капиталист" на предварителните избори през август предизвика шок в политическия живот на Аржентина и скоро му донесе още по-голяма популярност.

Сред президентите, потвърдили присъствието си на церемонията по встъпването в длъжност на Хавиер Милей са този на Чили Габриел Борич, този на Уругвай Луис Лакале Поу, кралят на Испания Фелипе VI, държавният глава на Парагвай Сантяго Пеня и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.