Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение във Вашингтон за разговори с държавния глава на САЩ Джо Байдън и за обръщение към Конгреса в първото му известно посещение в чужбина след началото на войната, предава Reuters.

Високопоставен представител на администрацията във Вашингтон разкри, че Байдън ще обяви нов оръжеен пакет от близо 2 милиарда долара за Украйна, който ще включва системи за ПВО Patriot, които биха помогнали на силите на Киев да се защити от руските обстрели.

Посещението на Зеленски, което беше организирано тайно, се очакваше да продължи няколко часа. В рамките му президентът на Украйна ще проведе разговори с Байдън и висши сътрудници по националната сигурност в Белия дом, ще участва в съвместна пресконференция с американския президент и след това ще говори на съвместна сесия на Сената и Камарата на представителите на САЩ.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер обясни в изявление, че Байдън е поканил Зеленски във Вашингтон, "за да подчертае трайния ангажимент на Съединените щати към Украйна“.

"Посещението ще подчертае непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително чрез предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ“, каза тя.

Пътуването на Зеленски се провежда 300 дни след като Русия нахлу в Украйна, отбелязва агенцията.

Байдън ще бъде лице в лице с човека, с когото е разговарял редовно през последните 10 месеца, но не се е срещал лично след избухването на войната. С твърдата подкрепа на Байдън Западът се обедини зад Украйна и се опита да изолира Русия, без да се намесва в пряк конфликт с Москва.

Байдън няма да използва преговорите, за да тласне Зеленски към масата за преговори с руския президент Владимир Путин, твърдят източници.

Администрацията на Байдън засилва дипломатическите усилия, за да гарантира, че трансатлантическият алианс, който се противопоставя на руската инвазия, поддържа единство.

"Те ще обсъдят всеки елемент от този конфликт, включително ситуацията на бойното поле и включително въпроса накъде ще тръгне войната от тук нататък“, каза служителят.

"Президентът не идва с послание, което е за притискане или подтикване на Зеленски по какъвто и да е начин. Това ще бъде послание за солидарност и подкрепа, координиране и привеждане в съответствие“, допълва източникът от Вашингтон.

Администрацията на Байдън досега е предоставила около 20 милиарда долара военна помощ на Украйна, включително артилерийски боеприпаси, боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана NASAMS и за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Доставката на Patriot е насочена към подобряване на противовъздушната отбрана на Украйна срещу руските ракети. Украинските сили ще бъдат обучени да го използват в трета страна, каза служителят. Германия е вероятното място за такова обучение.

Планирането на посещението на Зеленски се провеждаше в тайна, тъй като американски и украински официални лица се опитваха да го изведат безопасно от страната му и в САЩ.

Двамата лидери са обсъдили възможно посещение в телефонен разговор на 11 декември и Белият дом три дни по-късно му е отправил официална покана, каза служителят.

Зеленски е приел поканата миналия петък и посещението е потвърдено в неделя, допълни служителят.

Байдън искаше да посети Украйна, но съображения за сигурност го принудиха да изключи това засега, припомня агенцията.