Володимир Зеленски похвали силата на украинските войници, които се бият за разкъсаната от война страна, докато те "дъвчат и давят руските окупатори“. След като се обърна към публика в Националния архивен музей на САЩ във Вашингтон, украинският президент публикува серия от съобщения в X, в които прославя своите въоръжени сили, предава Sky News.

"Сред документите, които видях днес в Националния архив, беше телеграмата на Ейбрахам Линкълн до генерал Грант“, пише той.

"Вдъхновяващ документ. "Дръжте се с хватка на булдог, дъвчете и давете колкото е възможно повече“ – думите на президента Линкълн отразяват смелостта и вярата, които помогнаха на Америка.

"Думите на президента Линкълн отразяват точно как се бият украинците.

"В нашите победоносни битки за Киев, Харков и Змийския остров в Черно море. В нашата битка за Бахмут, където нашите войници напират напред, независимо от всичко. В нашата битка за всяка педя украинска земя.

"Всеки ден от тази война украинските войници се държат с хватката на булдог. Те дъвчат и давят руските окупатори, доколкото е възможно“.

По време на по-ранна среща в Белия дом Джо Байдън обеща нов пакет от военна помощ на стойност 325 милиона долара, който ще включва оръжия и противовъздушна отбрана.

Байдън увери украинския президент, че "американският народ е решен да се погрижи да направим всичко възможно, за да гарантираме, че светът е с вас“.

Зеленски също беше изправен пред въпроси от политици от долната камара на Конгреса относно парите на САЩ, изпратени досега за помощ в борбата срещу силите на Владимир Путин.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който среща опозиция сред крайнодесните републиканци, обединени от бившия президент Доналд Тръмп относно подкрепата за Украйна, попита Зеленски: "От какво се нуждаете и какъв е вашият план за победа?“

Маккарти похвали отговорите, като каза, че "е чул много положителни неща“.

По отношение на пътя напред за контранастъплението на Украйна Зеленски призна, че "е трудно... да се преодолеят укрепените [руски] отбранителни сили“, разкри независимият сенатор Ангъс Кинг.

"Те вярват, че ще напредват бавно, но стабилно, но това няма да е бързо“, добави Кинг.

Русия нанесе най-тежките си удари за последния месец в украински градове часове преди пристигането на Зеленски в Конгреса, убивайки множество цивилни и причинявайки масово унищожение.