В речта си пред Европейския парламент държавният глава на Украйна Володимир Зеленски призна отбеляза подкрепата на държавите-членки на Общността и изрази благодарността си по-специално на евродепутатите.  По думите му, ЕП е работил "енергично", за да помогне на Украйна на фона на руската атака. Още на шестия ден от инвазията депутатите са препоръчали Украйна да получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС, цитира думите му германският вестник Die Zeit.

Украйна защитава не само себе си, но и Европа, увери Зеленски. "Тази война не се води от Русия само за територия, в тази или онази част на Европа. Руското ръководство се стреми към ред, в който не решава законът, а диктатът на насилието и подчинението“, изрази увереност украинският лидер.

В Русия ценността на човешкия живот е унищожена, заяви още Зеленски. Той обвини правителството в Москва, че гледа на собствения си народ само като на "тела, които могат да носят оръжия“ и че превръща "нечовешките събития от 30-те и 40-те години на миналия век в новата реалност“.

"Ние се защитаваме срещу най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят“, заключи Зеленски.

Като подкрепя Украйна в борбата срещу това, ЕС прави това, което "предишното поколение политици смяташе за невъзможно“: Европа се освобождава от "корумпираното влияние на руската олигархия“ и се защитава срещу руските тайни служби, които третират континента като "ловни полета за противници на руския режим“. "Нашият отговор на това е не“, категоричен бе Зеленски. Пътят към ЕС е и "път към дома“ за страната му, заключи още той в речта си пред евродепутатите.