Контранастъплението на украинската армия ще започне веднага щом Украйна получи минимума, с който може да напредва. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от РБК-Украйна.

"Ние работим не само със Съединените щати (по въоръжаването). Несъмнено Съединените щати са лидер в предоставянето на помощ. Ние сме много благодарни за това. Но не можем да разчитаме само на САЩ и не можем да разчитаме на месеците, които споменахте. Защото, защитавайки тази или онази територия, вашите ресурси се намаляват, както човешки ресурси, така и боеприпаси“, заяви той.

Зеленски отбеляза, че Украйна няма да чака дълго доставката на оръжие, за да започне контранастъпление.

"Ще започнем контраофанзива веднага щом имаме минимума, с който можем да напреднем. Затова работим с партньорите – с Великобритания, Франция, Германия, Италия. Работим със словашки партньори, с Полша. Работим с различни страни. Работим с Канада“, посочи държавният глава.

Президентът добави, че Украйна също е започнала да работи с други континенти по отношение на оръжията.

"И тук не бих искал да говоря с други правителства извън европейския континент, защото не всички ще се радват, ако тази информация стане публична. Ние работим. Правим всичко възможно да укрепим нашата армия“, подчерта той ..

Припомняме, по-рано Зеленски каза, че украинските военни са много мотивирани преди контранастъплението. По думите му, ВСУ са почти готови за настъпателни действия.

По-рано президентът на Чехия Петр Павел заяви, че Украйна ще има само един опит да започне голямо контранастъпление. Според него ще бъде изключително трудно да се поддържа значително ниво на помощ за дълго време.