Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че всяка руска ракета, всеки ирански дрон, използван от руснаците за обстрел на страната, са аргументи защо Киев се нуждае от повече оръжия, предава Укринформ.

"Само оръжията обезвреждат терористите. И аз съм благодарен на всички по света, които наистина противодействат на тероризма заедно с нас. Който ускорява доставката на необходимото отбранително оборудване на Украйна и който е готов да увеличи санкционния натиск върху терористичната държава. По-специално ние разширяваме нашата танкова коалиция – има съответстващо решение на Канада, благодаря за това. Вече има 12 държави в нашата танкова коалиция", добави Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че на 26 януари благодарение на предоставените на Украйна системи за противовъздушна отбрана и професионализма на украинските войници са били свалени повечето руски ракети и ирански безпилотни самолети. "Това са поне стотици спасени животи и десетки запазени инфраструктурни обекти“, подчерта президентът.

Той благодари на военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна, на всички, които осигуряват защитата на Украйна от ракети и терористични дронове. Зеленски специално отбеляза войниците от 96-а Киевска, 160-а Одеска и 208-а Херсонска зенитно-ракетни бригади.

В същото време държавният глава заяви, че е трудно да се осигури 100% защита само със средствата на ПВО, особено когато руската армия използва балистични ракети.

"Този ​​руски терор се нуждае от асиметрични отговори. Имаме нужда от ново движение на нашите сили на фронта. Трябва да осигурим поражението на сухопътните сили на терористите. Без значение какво планират руските окупатори, нашата подготовка трябва да бъде по-силна. Говорим за това с партньорите“, подчерта държавният глава.