Украинците мразят политиката на руския президент Владимир Путин и той не може да направи нищо по въпроса. Това заяви украинския президент Володимир Зеленски в интервю пред Die Welt.

"Ако Западът вече не ни подкрепя, страната ни ще бъде унищожена и вече няма да съществува, но в крайна сметка какво мислите: ще успеят ли окупаторите да я превърнат в такава държава като Русия? Това е невъзможно. Украинците мразят политиката на Путин и той не може да промени нищо", категоричен е той.

Според него Путин иска да възстанови Съветския съюз, но няма да успее.

По думите му, по същия начин гражданите на Полша не искат да виждат руски войски в страната си. Путин няма да може да казва на словаците какво да правят, няма да може да превземе и Латвия, Естония, Литва, а също и Украйна.

Зеленски подчерта, че украинците не искат да бъдат завладени.

"Ние не сме готови, не искаме да бъдем част от СССР и не принадлежим към Руската федерация. И не сме само двама или трима души, а четиридесет милиона души“, добави той.

Също така украинският лидер коментира пред Die Welt и хода на военните действия в Донбас:

"Тази седмица наистина може да има реванш от страна на Русия. Казват, че трябва да се очаква настъпление. Съответно има нервозност. Но руснаците вече не са толкова силни, колкото преди година – дори тогава нямаха ресурси, за да окупират страната ни. Днес те са отслабнали, а ние сме станали по-силни. Освен това те нямат същата мотивация като нашите войници“.

Що се отнася до Бахмут, не е имало заповед Въоръжените сили на Украйна да държат позиции до смърт. Такива цели никога не са били поставяни. Руснаците добре знаят, че Бахмут ще им отвори пътя към Славянск и Краматорск. И това е точно тяхно голяма цел в Източна Украйна "Всеки малък град като Бахмут, който руснаците превземат, ги приближава до големите градове. Не искам да кажа, че Краматорск и неговите жители са по-важни от Бахмут. Но всеки малък град, който губим, означава стъпка напред за руснаците. Както вече знаем, те искат да излязат на административните граници на Донецка и Луганска области. Ето защо ние оказваме такава съпротива в Бахмут“, обясни Володимир Зеленски пред изданието.