В интерю за ВВС и други обществени медии президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната се нуждае от повече време, за да подготви и започне дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, тъй като нейните военни очакват доставката на обещаната от Запада военна помощ.

Настъплението може да бъде решаващо за изхода от войната и за преначертаването на фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. То ще бъде и решаващ тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, може да доведат до значителни победи на бойното поле.

Говорейки от щаба си в Киев, Зеленски описа войниците от ВСУ, някои от които са обучени в страни от НАТО, като "готови“, но предупреди, че армията все още се нуждае от "някои неща“, включително бронирани машини, които "пристигат на партиди“.

"С [това, което вече имаме] можем да продължим напред и, според мен, да успеем“,  увери в интервю за редица обществени радио- и телевизионни оператори.

"Но бихме загубили много хора. Мисля, че това е неприемливо. Така че трябва да изчакаме. Все пак имаме нужда от още малко време“.

ВВС отбелязва, че през последните седмици украинските власти се опитаха да намалят очакванията за пробив. Високопоставен държавен служител, пожелал анонимност, заяви, че лидерите на страната "разбират, че [те] трябва да успеят“, но че офанзивата не трябва да се разглежда като "сребърен куршум“ във война, която се води вече 15 месеца.