Украйна трябва да получи ефективни гаранции за сигурност още преди присъединяването си към НАТО. Това подчерта държавният глава на страната Володимир Зеленски във видеобръщение, предава РБК-Украйна.

"Русия трябва да се махне от територията на Украйна. Цяла Украйна и всички окупатори. И всяка клауза от Устава на ООН трябва да заработи отново - нито едно от руските нарушения на международното право не може да бъде пренебрегнато", подчерта украинският президент.

Според него именно на основата на тези принципи в международните отношения ще бъдат върнати сигурността и спокойствието. По думите на Зеленски "точно затова е и украинската формула за мир“, която е "абсолютно реалистична и съвсем конкретна“.

"Тя (формулата за мир – бел. ред.) също бе обсъдена подробно и с Еманюел Макрон (президент на Франция – бел. ред.), както и международните събития, които подготвяме за тази година, по-специално срещата на върха на НАТО във Вилнюс“, обяви държавният глава на Украйна.

Зеленски отбеляза, че общата позиция на всички участващи държави на срещата на върха в Литва може да бъде също толкова амбициозна, колкото и нуждите на европейската сигурност.

"Сигурен съм в това. Ефективни гаранции за сигурност за Украйна, т.е. всъщност за международния ред, основан на правила, са необходими още преди да се присъединим към Алианса", заключи той.