В интервю за италианския вестник Il Mondo държавният глава на Украйна Володимир Зеленски заяви, че в съвременния свят войната, отприщена от Русия срещу страната му, не може да продължи много години.

"Готвим се за кратка война, която ще завърши с победа. Много е важно този конфликт да не бъде замразен, както беше направено през 2014 г.“, подчерта украинският президент.

Зеленски отново припомни, че страната е предложила т.нар. формула за мир, която се състои от 10 точки.

"Искаме да завършим тази война с победа за всички нас, с историческа победа и бъдещите поколения руснаци също ще ни бъдат благодарни“, добави президентът на Украйна.

Пред редакцията на друг италиански ежедневник - Corriere della Serа, Зеленски увери, че за Украйна е важно да защити Бахмут, "но не на всяка цена“.

"Ще се защитаваме, докато е разумно, след това руснаците искат да продължат към Краматорск и Славянск, до границите на Донбас и до Днепър, ако могат. Съпротивляваме се, а междувременно подготвяме следващата контраатака “, обясни той.

Зеленски отново отбеляза, че въпреки плановете на руския президент Владимир Путин да протака конфликта, Украйна се готви за кратка война и победа.

"Колкото по-бързо е, толкова по-малко жертви ще имаме. Нашите войници са по-мотивирани, защото защитават семействата си, домовете си. От друга страна виждаме, че икономическите санкции срещу Москва са голяма помощ, те ни дават време и пространство за самоорганизация“, подчерта още Зеленски.