Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че Конгресът на САЩ все пак ще отпусне допълнителна помощ на Украйна, докато страната ще се съгласи тези средства да са под формата на заем, "при липса на други възможности". Това е коментирал украинският президент в интервю, част от което е предадено от Украинсая правда.

Зеленски е изразил надежда за положителен вот от Конгреса на САЩ и приема американската помощ за "критична".

"За съжаление ние сме заложници на факта, че това е изборният процес в САЩ. Въпреки това вярвам, работя, надявам се, че разумът все пак ще победи и ще получим съответната помощ", е заявил президентът.

В същото време той е добавил, че Украйна ще се съгласи да получи средства от САЩ под формата на кредит.

Освен това, ако на Украйна е предложен заем днес или всичко безплатно за една година, щяхме да кажем: "Само днес". Единственият ни избор е да оцелеем и да спечелим. Опитваме се да го правим по различни начини. Важно е – колкото по-скоро, толкова по-добре. И какви са тези избори, ако няма избор.Следователно ще приемем всяка възможност", е заявил Зеленски.

На фона на продължилия месеци спор в Конгреса, председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обяви, че пакетът от помощи за Украйна ще включва "някои важни нововъведения", сред които е възможното отпускане на заемна помощ.

Когато Камарата на представителите се върне от ваканция на 9 април, се очаква Джонсън да разкрие подробностите за законопроекта за помощта за Украйна, който смята за приемлив за републиканците и най-накрая ще бъде одобрен от двете камари, допълва украинската медия.