В рамките на пресконференция след срещата на върха ЕС-Украйна, държавният глава на страната Володимир Зеленски увери, че военните на Киев имат шанс да предотвратят "реванш на Русия“ преди доставката на западните оръжия, предава РБК-Украйна.

Русия търси реванш в тези участъци на фронта, където не е успяла да завземе украинска територия, отбеляза Зеленски.

Според президента украинската армия вече е започнала да се подготвя за сценарий, при когато руснаците започнат да засилват настъплението си на изток.

"Военните и разузнаването вярват, че натискът ще се увеличи в източната част на страната. Русия иска реванш, иска реванш точно там, където не й се е получило. Иска на изток. Иска да превземе изтока. Да не позволи на нашата армия да бъде подсилена с подходящи оръжия“, заяви Зеленски.

Той също изрази увереност, че Украйна има шанс да предотврати реванш на Русия.

"Те също ще искат да се върнат и да предприемат реваншистки стъпки, като си спомнят поражението от есента по Лиманското направление и т.н. Издръжливостта на нашите момчета там също зависи от оръжията и мотивацията. Мотивацията се дава не само от партньорите , но и от духа в нашата държава“, подчерта той.

По-рано както западни, така и украински политици многократно предупреждаваха за подготовката на руснаците за нова голяма офанзива. Според Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната руският президент Владимир Путин е наредил на войските си да превземат цялата територия на Донецка и Луганска области на Украйна до март.