В изказване по повод първата годишнина от началото на руската военна интервенция, президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереността си в способността на своята страна да устои на руските въоръжени сили, съобщава CNN.

"Победата e неизбежна. Сигурен съм, че ще има победа“, заяви Зеленски, в началото на изказването си в петък. " Много искам да е тази година. Имаме всичко за това. Имаме мотивацията, сигурността, приятелите, дипломацията. Всички се събрахте за това“, подчерта държавният глава.

Президентът изключи възможността за компромис "след всички военни престъпления на Русия".

"Нека започнем от самото начало, от това, което нарушихте. Първата точка е да зачитате правото ни да живеем на нашата земя, да се махнем от нашата земя, да спрете да ни бомбардирате и да спрете да убивате цивилни, да унищожавате цялата ни инфраструктура, енергетика, питейна вода. Спрете бомбардиране на градове, села, убиване на кучета, котки, палежи на гори... Вие спрете всичко това и тогава ние ще ви кажем в какъв дипломатически формат ще сложим край на това“, добави Зеленски.

"Войната в Украйна започна рестартирането на НАТО“

"Войната в Украйна започна рестартиране на НАТО. Точно така, всички го провериха и разбраха, че системите са несъвършени, трябват по-мощни неща. Не говоря за снаряди, много пари се отделят за киберпространството, за дронове, ИТ и така нататък... Мисля, че става въпрос за реформиране на състоянието на отбранителните системи, защото всички видяха какво да очакват от Руската федерация“, отбеляза президентът.

За "мирния план" на Китай

"Струва ми се, че това не беше "мирен план", не резолюция, не декларация и не инфраструктура за нещо. Струва ми се, че Китай показа своите мисли. Вече казах, че Китай започна да говори за Украйна , мисля си "Което е много хубаво. Въпросът е какво стои зад думите? По време на война трябва да разберем - думите са си думи, но въпросът е в стъпките, особено важно е до какво ще доведат те и какво ще бъде резултатът за нас“, отбеляза Зеленски за публикувания на 24 февруари мирен план от Китай.

Кой най-много подкрепя Украйна



"(по въпроса за специален трибунал – ред.) виждаме ръководството на Нидерландия. Работим с Риши Сунак, с Обединеното кралство и други страни. Работим по механизъм за обезщетение, вече има първи стъпки в САЩ. А нашите балтийски приятели са много могъщи. Честно казано, Балтийската тройка и Полша ни подкрепят във всичко, каквото и да поискаме. Но ние не искаме глупости, вярно е", заяви президентът.

"Никой не обича губещите, трябва да ореш - това е единственият шанс да спечелиш"

"Работихме върху обединението на Европа, има страни с различен статут, има неутрални. Работихме, за да променим този неутралитет на неутралитет към войната... И въоръжените сили работиха върху това, защото победите на бойното поле дават увереност, никой не обича неудачници. Колкото и грубо да звучи, но е истина, всеки иска да бъде победител. Това е всичко. И всеки трябва да оре в страната и навън, това е единственият шанс да спечелим", добави Зеленски.

Към "Формулата на мира“ на Киев, трябва да се привлекат Индия и Китай

"Работя заедно с екипа и партньорите, така че в края на краищата да има не само страни, които ни подкрепят от първите дни... Много бих искал представители на африканския континент да участват във "формулата на мира“ и срещата на върха. Честно казано, бих искал да участват Индия и Китай", подчерта украинският президент.

Зеленски коментира и как Украйна възнамерява да фиксира дипломатически края на войната.

"Подходът е много прост, така че да има по-малък риск от намаляване на броя на страните, които ни подкрепят. Тази или онази страна може да подкрепи една точка от "формулата на мира" ... Има фиксиране на мира или края на войната, има тази точка. Нуждаем се от гаранции за сигурност... за цяла Европа И когато има удовлетворение и уважение към хората, към Украйна, ако това се осъществи, пак ще стигнем до дипломатическа фиксация на края на войната. Но преди това трябва да се изпълнят всички точки на уважение“, отбеляза президентът.

Преди това Зеленски почете с минута мълчание журналистите, убити, докато са отразявали войната в Украйна. Наричайки журналистиката важна професия, той заяви, че "би било справедливо да почетем журналистите с минута мълчание - тези, които ще бъдат в нашата памет".