Преди година Украйна кандидатства за присъединяване към Европейския съюз преди и получи статут на кандидат. А тази година трябва да започнат преговорите за членство в Блока. Това подчерта държавният глава на страната Володимир Зеленски, предава РБК-Украйна.

"Украйна винаги е била Европа, Украйна винаги ще бъде Европа. Ние вече сме гарантирали това. Преди година, на петия ден от пълномащабна война, Украйна кандидатства за членство в Европейския съюз и получи статут на кандидат. Тази година е време да започнем преговори за членството“, написа той в социалната мрежа Twitter.

Зеленски отбеляза, че именно Украйна е обединила ЕС както никога досега и е тази, която защитава европейските ценности за следващите поколения. Президентът увери още, че Украйна и Европа са заедно в борбата и заедно в победата.

По-рано Зеленски заяви, че Украйна ще може да стане пълноправен член на ЕС след две години, но присъединяването към НАТО ще стане факт след победата във войната. В същото време ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак допусна, че Украйна може да стане член на Алианса, преди да влезе в ЕС.