Украинският президент Володимир Зеленски сравни щетите в Бахмут с разрушенията, причинени на Хирошима, след като беше ударен от американска атомна бомба през 1945 година. Също така той отрече Русия да е превзела фронтовия град, предава CNN.

Зеленски, който пътува до Япония за среща на Групата на седемте (Г-7), отбеляза, че снимките на Хирошима "наистина му напомнят“ за Бахмут и други украински градове.

"Все пак, нищо живо не остана, всички сгради са разрушени“, заяви Зеленски на пресконференция.

Противоречиви твърдения за Бахмут: В събота ръководителят на руската частна военна  компания (ЧВК) "Вагнер“, Евгений Пригожин, заяви, че е превзел Бахмут след месеци брутални битки, като каза, че ще го предаде на Русия по-късно през май.

Зеленски използва конференцията, за да отрече отново, че Бахмут е руски от неделя и украински войници остават в града.

"Продължаваме, борим се“, заяви Зеленски. "Ясно разбирам какво се случва в Бахмут. Не мога да споделя тактиката на военните, но дори по-голяма държава от нашата не може да ни победи. Ще мине малко време и ще победим. Днес нашите войници са в Бахмут“

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) заявиха, че продължават да противодействат на Русия в града и че напредват в предградията, което прави "много трудно за врага да остане в Бахмут“.

Руският президент Владимир Путин отправи своите поздравления за "завършването на операцията за освобождаване на Артьомовск“, предаде ТАСС.

CNN не може да провери твърденията на нито една от страните за бойното поле.