В традиционното си вечерно обръщение държавният глава на Украйна Володимир Зеленски увери, че точният момент за началото на дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили е вече определен, предава американската телевизия CNN.

"Както обикновено, главнокомандващият и командирите на оперативните направления докладваха на щаба. Не само за доставката на боеприпаси, не само за обучението на нови бригади, не само за нашата тактика. Но също така и за времето. То е най-важното. Точният момент за това как ще продължим напред. Ще го направим, решенията са взети“, увери Зеленски, без да представя допълнителни подробности кога точно ще бъде дадено началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна.

Коментирайки поредицата от атаки срещу Киев през последните дни, украинският президент бе категоричен, че страната ще отговори на "всички прояви на зло от Русия“.

"Днес (29 май – бел.ред.) беше много дълъг ден и този ден започна много рано за много от нашите хора. Няколко руски терористични атаки за един ден. Shaded-и, крилати ракети, балистични ракети. Благодарим на нашата противовъздушна отбрана", се казва в изявлението на Зеленски, цитирано от РБК-Украйна.

По думите му само за ден са спасени "най-малко стотици животи...Но всяка подобна терористична атака връща нас и целия свят към очевидния извод: Русия иска да следва пътя на злото докрай, т.е. до неговото поражение, защото злото няма и не може да има друг край освен поражението“, отбеляза президентът на Украйна.

Зеленски подчерта, че Patriot в ръцете на украинците осигурява 100% сваляне на всякакви руски ракети и "терорът губи от това. За една терористична държава няма по-голямо унижение от успеха на нашите войници“.

"Всъщност с нашите успехи, с нашия натиск, с нашите Patriot, ние трябва и ще продължим да отговаряме на Русия за всички прояви на нейното зло. И ние ще унищожим това зло. Никой друг в света не използва оръжие срещу злото по-ефективно от украинците“, заключи Зеленски.