Китай все още не е предоставил нито един официален документ за т.нар. "мирен план" и разчита на подкрепата на украинската мирна формула, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на съвместна конференция с италианския премиер Джорджа Мелони, предава РБК- Украйна.

Според него външният министър Дмитрий Кулеба е провел неформален диалог с китайския си колега. По време на разговора той е отбелязал, че Китай има идея за съответен документ или резолюция.

"Говорим за формулата ни за мир, която предложихме и която вече бе подкрепена от голям брой държави. Сега очакваме нашите инициативи да бъдат подкрепени в гласуването в ООН на 23-ти. Изглежда за мен е важно да има една позиция, но въпреки това не съм виждал никакъв официален документ“, изтъкна Зеленски.

Президентът отбеляза, че Украйна е заинтересована от това всички европейски държави и целият свят - Индия, Африка и Китай - също да участват в прекратяването на войната. Той е сигурен, че всички трябва да подкрепят украинската "формула на мира".