Украинският президент Володимир Зеленски не се е отказвал от преговори с руския лидер Владимир Путин. Държавният глава заяви в интервю пред CNN, че не вижда желанието на Москва да сключи мир при условията на Киев.

Според президента на Украйна, подписаният от него през октомври указ за отказ от дипломация с Путин не изключва промяна в руската риторика.

"Не съм затворил вратата. Казах, че сме готови да говорим с Русия, но с друга Русия. Такава, която наистина е готова за мир. Такава, която е готова да признае, че са окупатори", заяви Зеленски.

В същото време той посочи, че настоява за връщането на всички територии на Украйна, включително окупираните от Русия през 2014 г., за да се възстанови справедливостта.

"И досега не съм чул подобни изявления от Руската федерация – нито от Путин, нито от когото и да било“, обобщи украинският президент.

Politico съобщи, че предполагаемата нова позиция на украинския президент Володимир Зеленски относно мирните преговори с Руската федерация при Владимир Путин се дължи на леко побутване от администрацията на Байдън.

По-късно украинските медии опровергаха тази информация.Източници увериха, че няма никакиви мисли в тази посока.

В същото време говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Вашингтон не вижда признаци за готовност на Москва да участва в преговорите с Украйна. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че въпросът за преговорите с Русия зависи от Украйна.