"Мирните преговори ще бъдат възможни само след изтеглянето на руските войски от Украйна", е заявил Володимир Зеленски. Той е направил коментара след срещата с африкански лидери в Киев по-рано, предаде Sky News. 

Делегацията от африкански лидери е на мирна мисия в Украйна и трябва да пътува до Русия. 

По време на посещението си те са попаднали под ракетна атака, което според Украйна е начинът на Русия да ги поздрави. 

Володимир Зеленски също е поканил африканските лидери да участват в среща на върха за глобален мир по-късно тази година.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса е заявил, че африканските страни са готови да участват допълнително в мирно споразумение в Украйна, докато президентът на Коморските острови Азали Асумани е заявил, че пактът трябва да премине през устава на ООН.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е разкрил подробности за африканското мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. "Мирният план“ се състои от 10 основни "компонента“, съобщава РБК-Украйна.

"Основната цел, с която идваме тук, е, че тази война трябва да бъде уредена, трябва да има мир чрез преговори чрез дипломатически средства. Ние вярваме, че всички войни свършват в даден момент, ние вярваме, че тази война трябва да приключи възможно най-скоро чрез преговори и чрез дипломатически средства", е заявил Рамафоса.

Президентът на Южна Африка е отбелязал, че третият компонент е деескалацията на конфликта. Той е заявил, че по време на посещението в Киев неговата делегация е чула ракетни удари.

"Този ​​вид дейност не работи много добре за мира. Ето защо говорим за необходимостта от деескалация и от двете страни, така че мирът да намери начин да дойде и да уреди ситуацията“,е подчертал той.

Освен това южноафриканският президент е отбелязал необходимостта да се гарантират други точки от мирното споразумение, по-специално:

четвъртият компонент е суверенитетът на държавите и народите в съответствие с Устава на ООН;

петият компонент е необходимостта от гаранции за сигурност за всички страни;

шестият компонент е осигуряване на движението на зърно и торове от двете страни;

седмият основен елемент са хуманитарните въпроси. "Имаме нужда от хуманитарна подкрепа за тези, които станаха жертви на войната, които страдат. Ние подкрепяме тази хуманитарна помощ“.

осмият, Рамафоса е отбелязал, че е не по-малко важно да се уреди въпросът за размяната на военнопленници и деца, които са депортирани.

деветият компонент е следвоенно възстановяване. "Трябва да има помощ за засегнатите от войната";

десетият основен елемент за нас е, че по време на нашите дискусии президентът Зеленски заяви, че трябва да отидем по-далеч, да взаимодействаме по-добре с африканските страни,“ е подчертал Рамафоса.

Посещение на африкански лидери в Украйна

Африканска делегация включва:

Президент на Съюза на Коморските острови,

Президента на Република Южна Африка,

Президент на Република Сенегал,

Президент на Република Замбия,

Министър-председателят на Египет

и други служители на африканските страни.