Френският президент Еманюел Макрон си губи времето, преговаряйки с руския си колега Владимир Путин, изтъкна украинският лидер Володимир Зеленски, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Това е безполезен диалог. Истината е, че Макрон си губи времето", заяви Зеленски пред италиански медии.

"Стигнах до заключението, че не сме способни да променим руското отношение", добави украинският президент, като подчерта, че "От тях зависи да изберат дали да си сътрудничат с международната общност."

Макрон бе критикуван от Зеленски в миналото за опитите му да запази отворени линиите за комуникация с Москва, откакто Русия започна войната в Украйна през февруари 2022 г.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността, Макрон отбеляза, че не е разговарял с Путин от миналия септември, добавяйки, че "сега не е моментът за диалог“. Ден по-късно обаче Макрон добави, че въпреки че желае Кремъл да загуби, войната ще завърши не на бойното поле, а с мирни преговори – и че Франция "никога“ няма да подкрепи "смазването на Русия“.

Зеленски също така реагира иронично на изявленията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който предизвика вътрешен бунт сред европейските консерватори, след като заяви, че украинският президент е отговорен за войната.

Зеленски коментира и последните съобщения от САЩ, че Китай е готов да изпрати оръжия на Русия, като подчерта, че се надява Пекин да запази "прагматичен подход“, за да избегне "Трета световна война“.