Украинският президент Володимир Зеленски предположи, че голямото контранастъпление на украинските въоръжени сили през лятото на 2023 г. е било обречено от самото начало. Той изрази мнението си по този въпрос в интервю за Axel Springer, предава УНИАН.

"Руснаците знаеха къде възнамерявахме да атакуваме. Как са знаели? Откъде са взели тази информация? Това не мога да ви кажа. Историята ще покаже", заяви Зеленски. "Миналогодишната контраофанзива не беше толкова успешна. Наистина не постигнахме желания резултат“.

В допълнение към факта, че Русия е научила предварително за плановете на въоръжените сили на Украйна, президентът посочи, че Украйна е виновна за някои от проблемите. Той също така каза, че войските не са били "подходящо оборудвани".

Зеленски обаче добави, че контранастъплението има и "положителна страна“:

"Това, което направихме в Черно море, беше положително. От една страна, ние унищожихме много части на руския флот. От друга страна, Украйна оцеля, това е голям успех“.

Зеленски също отбеляза, че вече има планове за украинска контранастъпление през 2024 г.: "И това контранастъпление трябва да ни даде определени резултати.“

Част от визията на Зеленски за успешна контраофанзива през 2024 г. включва удари по критична инфраструктура като летища и мостове, а именно Кримския мост.

"Наистина го искаме“, увери той, когато го попитаха за разрушаването на моста тази година.

Но Кримският мост не е единствената цел, подчерта президентът: "Говорим за някакви инфраструктурни обекти, които са военни цели... Има мостове, по които се доставят оръжия, летища, от които излитат самолети и ни бомбардират. Това са законни цели. Да не говорим за факта, че те се намират в окупираните територии на Украйна“.