Благодарение на стабилността на защитниците в Соледар, Украйна е успяла да спечели допълнително време и сили. Това каза във видеообръщение президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

По думите на държавния глава, в хода на проведеното заседание на Ставката на главнокомандващия в понеделник е обсъдена ситуацията в Донецка и Луганска област, където ситуацията "е най-гореща“.

Зеленски увери, че "въпреки че сега окупаторите са съсредоточили най-големите си усилия върху Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна битка ще бъде освобождаването на целия ни Донбас“.

"Благодаря на всички наши войници, които защитават нашия Бахмут и показват максимална издръжливост! Благодаря на всички бойци в Соледар, които устояват на новите и още по-твърди атаки на нашествениците! Изключително трудно е - почти не останаха цели стени... Благодарение на устойчивостта на нашите войници там, в Соледар, спечелихме допълнително време и допълнителни сили за Украйна“, заяви държавният глава.

Съгласно думите на Зеленски, "всичко е напълно разрушено, живот почти не е останал. А те загубиха хиляди: цялата земя под Соледар е в труповете на нашествениците и в белези от ударите. Ето как изглежда лудостта“.

Освен това президентът на Украйна отбеляза, че в момента ВСУ интегрира "в нашата отбранителна система нова бойна техника и техника, която получаваме от нашите партньори. Ние правим всичко, за да гарантираме, че има възможно най-малко време между споразумението за допълнителна подкрепа и прилагането на тази подкрепа на бойното поле“.