В интервю за американския телевизионен канал NBC News президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че при евентуална загуба на страната му във войната с Русия ще постави САЩ пред избор – да воюват или да допуснат разпадането на НАТО.

"Дали сенатор или кандидат (за президент на САЩ – бел. ред.), който смята, че тя (помощта за Украйна – ред.) е твърде скъпа за САЩ е готов да воюва или да изпрати децата си на война? Готови ли са да умрат?", попита Зеленски.

По думите му, ако Украйна загуби войната, тогава Русия няма да спре и ще тръгне към балтийските страни и Полша.

"Те (руснаците - бел. ред.) ще започнат война със страните от НАТО. И тогава САЩ ще трябва да избират: разпадане на НАТО или война", уточни Зеленски.

Член 5 от договора на НАТО предвижда, че нападение срещу една страна-членка на организацията е нападение срещу Алианса като цяло.

Но решението за прилагането на този член не е автоматично - това може да стане само след консултации между отделните страни.

Въпросът за прилагането на член 5 стана по-актуален, когато ракета падна на територията на Полша миналата година по време на масиран руски обстрел срещу Украйна. Тогава загинаха цивилни. По-късно като основна версия бе посочено падането на ракета от украинската система за ПВО. Резултатите от разследването все още не са оповестени.